A Sziget – Star Wars kalandbeszámoló

Az V. Véletlen Találkozások szerepjátékos seregszemlén elkövetett Star Wars modul beszámolója, a mesélő tollából.

Alaphelyzet: Az antigravitációs jármű rázkódva lassít. Leláncolt utasai a falon lévő kivetítőt bámulják, lassan rágódva az imént véget ért bemutatón, ami hangos szlogenekkel és reklámokkal hirdette úti céljuk szabályait és lehetőségeit. A Sziget kemény és kegyetlen. A képlet egyszerű: zárd össze tíz csillagrendszer halálra ítélt bűnözőit egy szigorúan őrzött szigetre. Adj nekik rendszeres ellátást, fegyvereket és mindezt egy reality show mintájára rögzítsd és add el a nagyközönségnek.
A jármű végül lebegve megáll, és lassan kinyílik a raktár rámpája. Erős napsütés szűrődik be és láthatóvá válik a trópusi sziget, homokos partján méretes katonai láda. Megszokásból, vagy csak szórakozásból a jármű hat méterrel a tenger felett lebeg. A láncot tartó kampók elengednek és megkezdődhet a versenyfutás a ládáért és az életben maradásért.

A rabok között öt elítéltnek azonban egészen speciális helyzete van. Ők valójában egy titkos szervezet profi zsoldosai, akiknek határozott küldetésük van a szigeten.

A zsoldosok türelmesen várnak, nem akarják ők megtenni az első lépést. Svea a fejvadász lány alaposan szemügyre veszi útitársaikat, míg Bruce a marcona kommandós harci érzékeit kiélesítve figyel. A zsoldosokon kívül még három rab élvezi a kényelmetlen transzport vendégszeretetét. A jobb szélen egy görnyedt hátú, aranykeretes szemüveget viselő jelentéktelen alak remeg, mellette egy tébolyult tekintetű vörös hajú fickó méregeti rabtársait, a másik oldalon pedig egy magas, kigyúrt kopaszra borotvált agresszív verőlegény feszít. A többi utas szintén a különítmény tagjai. Matt, a fiatal technikus hűvös nyugalommal várja az eseményeket, míg Jim a mesterlövész vészjósló tikkjeivel folytat élet-halál harcot. Az utolsó utas egy Mon Kalamári szanitéc, akit kimondhatatlan neve miatt csak Zgort-nak (később csak Z) szólítanak.

Az események hirtelen pörögnek fel, ahogy a kigyúrt verőlegény felpattan és rohanni kezd a lenyíló rámpa felé. Bruce csak erre várt és hanyag mozdulattal gáncsot vet a fickónak, majd szorítófogással ártalmatlanná teszi. Némi csönd után a vörös hajú elítélt lassan elsétál a rámpáig, miközben a szállítóhajóban lévő hangszórókból trágár módon közlik a kiszállás sürgősségét. Ezzel egy időben a jármű is szép lassan billenni kezd, hogy aki nem önszántából ugrik a hat méterrel alattuk fodrozódó tengerbe, az is kiszálljon. A csapat varázsütésre elhagyja a szállítóhajót és csak a remegő szemüveges fickó csúszik ki sikítva a már majdnem függőlegesen manőverező gépből. A transzportok elhúznak, és megindul a versenyfutás (úszás) a parton lévő felszereléseket tartalmazó láda felé. A vörös idegen jókora előnyre tett szert, így gyors hajsza kezdődik elkapására. Zgort tökéletesen otthon érzi magát a vízben, de így is csak Svea-val egy időben éri el a már sekélyesben botorkáló fickót. Nemes egyszerűséggel a sekély vízben tartják rabtársuk fejét, aki egyre lanyhábban próbál meg ellenállni. Eközben Bruce az eszméletlen verőlegényt húzza a partra, Matt a szemüveges fickót bíztatja, míg Jim nyíl egyenesen a láda felé indul. Mikor felnyitja, kellemetlen meglepetés éri. A megbeszéltek szerint a kezdő ládában kerülnek becsempészésre a felszereléseik, valamint egy titkos rekeszben megtalálják az evakuáláshoz szükséges jeladó koordinátáit tartalmazó datapad-ot. Azonban a láda csak standard felszerelési tárgyakkal van tele. Ez Jimnek különösen fájdalmas, ugyanis egyetlen szeretett mesterlövészpuskájának (Sári) hiánya rendkívül demoralizálja. Eközben a vörös fickó feladja a küzdelmet és békésen ringatózik a parti fövenyt ostromló hullámokban, Bruce partra húzza a még mindig eszméletlen nehézfiút, Matt pedig próbálja távozásra buzdítani a vízből kievickélő fiatalembert. Lassan a láda köré gyűlnek és a lebegő kamerák kereszttüzében felszerelkeznek, miután csendben konstatálják a szomorú helyzetet. A szúró-vágó fegyvereken kívül egyetlen sugárpisztolyt találnak, valamint három mini pisztolyt, ami nem nagyon használható a gerilla hadviselésben. Az osztozkodás közben észreveszik, hogy a verőlegény magához tért és most próbál eloldalogni. Mikor rászólnak, hogy maradjon nyugton futásnak ered. Zgort puszta jószívűségből hozzávág egy kést az alábbi felkiáltással: „Erre még szükséged lehet!”. A sors furcsa iróniája, hogy a szanitéc olyan szögben és erővel indította útjára a kést, hogy a veszélytelennek szánt dobás a szerencsétlen halálát okozza. A csapat remekül halad. Még alig vannak 10 perce a szigeten, de már két áldozaton végrehajtották a halálos ítéletet. A szituáció csúcspontja, mikor Matt megkérdezi a szemüveges fickótól, hogy kér-e egy kést. A szerencsétlen sikoltozva rohan a dzsungel fái közé.

Jim hamar megtalálja a ládában lévő titkos rekeszt, ahonnan előveszi a datapadot, majd fedezékbe húzódnak a fák közé. Egy odvas fa tövében átnézik a datapadot. Rögtön választ kapnak a felszerelések hiányára. Zet, a beépített ember kénytelen volt a kezdő felszerelésüket is a kommunikációs jeladó mellé csomagolni, mert nagy volt a lebukás veszélye. Az információn kívül találnak egy térképet a szigetről, a Fehér Sasok bázisáról és a Vörös Skorpiók főbázisáról. A koordináták szerint pár órás gyaloglásra van a hely ahol a felszerelésük, és a menekülésükhöz szükséges jeladó található. Harci felállásban teszik meg az utat. Eközben áthaladnak egy keskeny folyón, amit Zgort ki is használ egy gyors mártózásra. Közel három órás séta után meg is találják a kincset érő szállítmányt. Mindenki sebesen magához veszi felszerelését.

Svea felölti fejvadász páncélját, és felcsatolja álcázott háti rakétáját. Bruce felveszi személyi elkerülőjét, valamint hangtompítós sugárpisztolyát és vibro kését. Matt beüzemeli SHN-1 (Sanyi) kódjelű felderítő drónját, valamint felveszi robbanószerekből és zártörőkből álló készletét, Jim bárgyú mosollyal arcán simogatja szeretett puskáját Sárit, és felveszi álcaköpenyét. Végezetül Zgort felölti fajához igazított speciális szanitéc páncélját, és kiegészítőit. A csapat által közösen választott felszerelésből a robbanószer Matt-hez, a gyantavető pedig Bruce-hoz kerül. Röviden átbeszélik a küldetésüket, és abban maradnak, hogy első körben elteszik láb alól a Fehér Sasok körözött vezérét, majd elfogják a Vörös Sasok alvezérét. Ezzel tudják a legnagyobb hasznot elérni. Kis pihenő után útnak indulnak a Fehér Sasok területére.

A folyópartot követik, ahol könnyebben járható a dzsungel. Pár óra menetelés után egy négyfős csapatba ütköznek, akik éppen halat próbálnak fogni a sekély folyóból. Elrejtőznek, majd lassan közelítenek feléjük. Svea tettvágyától hajtva gyorsabban halad, így az egyik őrszem meghall valamit. Harckészültségbe helyezkednek és elszabadul a pokol. Jim azonnal leszedi a másik őrszemet hangtompítós puskájával, így még társaik sem veszik észre halálát. Svea és Bruce megközelíti őket, miközben tűz alatt tartják a pozíciójukat, Matt dél felől kerüli meg a csetepatét és SHN-1 innen tartja tűz alatt a katonákat. Zgort eközben átvág a folyón és a túloldalról cserkészi be őket. A csatának hamar vége lesz, a profi zsoldosok pár perc alatt leszednek három katonát, a negyedik menekülés közben megadja magát. Kihallgatják és információkat szereznek tőle. Nem sokkal később felbőg egy sziréna, ami a katona szerint azt jelenti, hogy újabb szállítmány érkezik a szigetre. A protokoll szerint ilyenkor minden településről útra kelnek, hogy megkaparintsák az értékes felszerelést. A csapat eldönti, eljött a pillanat a gyors cselekedetekre. A katona sajnos nem éli túl ezt a felismerést. Nem sokkal később járművek zaját hallják egy közeli útról. Hamar megtalálják az utat, amin újabb jármű közeledik. Pozíciót vesznek fel, de aztán nincs rá szükség, mert Jim egyszerűen kilövi a száguldó jármű vezetőjét. A jármű megpördül, majd egy fának csapódik, ezzel megpecsételve a rajta utazók sorsát. Matt átnézi a Jeep-et, majd némi bütykölés után működőképessé varázsolja.

Egyszerű tervet eszelnek ki. Felveszik az Fehér Sasok egyenruháját és sérülést színlelve bekocsikáznak a közelebbi táborba, ami az Uresh nevet viseli, majd zsákmányolnak működőképes robogókat és dzsipet. Ha bejutottak a garázshoz, onnan majd rögtönöznek. Alig fél órás kocsikázás után elérik a tábort, amit egy masszív kapu és egy géppuskafészek véd. A lövész mikor meglátja őket int, hogy emeljék a kaput, de a mellette álló katona elbizonytalanodik. Gyorsan ki kell valamit találniuk. Matt ad még egy-két pofont a döglődő járműnek, aminek következtében az eddiginél is nagyobb füstöt kezd kiköhögni magából, így jobban takarja az utasokat. Bruce pedig hangos, ellentmondást nem tűrő hangon utasítja az őröket a kapunyitásra. Néhány feszült másodperc után az őrök beengedik őket a táborba. Egyből a közeli garázshoz mennek, ahol megállnak. Az egyik szerelő odamegy hozzájuk, de mikor meglátja a kompániát kissé elbizonytalanodik. A fordulópont akkor áll be, mikor a szerelő észreveszi a dzsip közepén kucorgó Mon Kalamárit, a szanitéc páncéljában. A helyzetet Bruce oldja, kemény parancsszavakkal ösztönözve munkára a szerelőt. Az nekiáll átnézni a járművet, de közben a kapu felől egy kis különítmény indul feléjük. Matt elindul a közelben parkoló másik dzsip felé, ami mellett egy másik szerelő tart cigi szünetet. Hóna alá kapja Sanyi-t, hogy ne tűnjön fel a robot. Mikor a dzsiphez ér, megkéri a szerelőt, hogy segítsen neki egy picit és a kezébe nyomja a droidot. Az átverés remekül sikerül, így a fickó eléggé meglepődik, mikor a robot felé fordul és közvetlen közelről vérpermetté durrantja sugárvetőjével. Ekkor kicsit felgyorsulnak az események. Bruce és Svea csatlakozik Matt-hez és a dzsipet használva fedezékül, tűz alá veszik a kaput és a közeledő különítményt. Bruce leszedi a tisztet, míg Svea tizedeli a többi katonát. Matt pozíciót vesz fel a sikló kaliberű ágyúnál és szilánkokká robbantja a kaput védő géppuskafészket, valamint egyik lassan reagáló kezelőjét.

Eközben Jim a sérült dzsipnél vesz fel pozíciót és mesterlövészekhez képest gyors lövésekkel fedez, Z pedig az toronyba szerelt ismétlőfegyverrel veszi tűz alá a műhely kommunikációs adóját. Matt, Bruce és Svea hamar elintézi a kapunál állókat és tűz alatt tartja az egyetlen túlélőt. Z-t elkapja a harci láz és folyamatos zárótűzzel a tábor parancsnokságának antennáját is pozdorjává aprítja. A szerelők is magukhoz térnek és sugárpisztolyaikkal tűz alá veszik a támadókat. Bruce és Jim a szerelőkkel kezd foglalkozni, míg Z teljes átszellemülésben egy gránátot hajít be a műhelybe. Elvéti a célt, de így is komoly károkat okoz, a többiek pedig elintézik a megmaradt karbantartókat.
Bár a tábor elég kihaltnak tűnik, majd egy tucat fehér sassal végeztek, de lehet hogy akad még ellenállás és nem lesz annyira egyszerű a befejezés…

Svea Zosar, fejvadász (Krys)
Jim Beam, mesterlövész (FuFe)
Bruce, kommandós (Herbal)
Matt Riaz Colson, technikus (lsg404)
Aaklar Zgorthsam Mutmoor “Z”, Mon kalamári szanitéc (rooo)


Leave a Reply